Med nya vattenskoter regler som kräver förarbevis för vattenskoter finns det en del att tänka på. Här får du därför 5 tips om hur du hanterar din vattenskoter på bästa sätt. Vad som är viktigt när du ska utföra en vattenskoter utbildning. Samt vilka krav som ställs för ett körkort för vattenskoter.

När det varmare vädret är på väg så kommer möjligheten att ta sig ut på vattnet på en vattenskoter. Du kan under årets kallare månader utbilda dig med en förarutbildning för vattenskoter så att du är redo inför den kommande säsongen.

Innan du ger dig ut bör du uppdatera dig om de nya reglerna för vattenskotrar. En av dessa är just kravet på förarbevis för vattenskoter. Du får lära dig hur du hanterar din vattenskoter på rätt sätt både praktiskt och teoretiskt. Genom att bli en säkrare förare av vattenskotrar kan du skydda dig själv, dina passagerare och andra båtägare.

Många vattenskoterförare tror att det är tillåtet att framföra sin vattenskoter på ett lekfullt sätt eller att inte respektera hastighetsgränser eller körsätt i farleder, vikar och i skärgården.

Utbilda dig med genom att välja en erfaren vattenskoterutbildare

Innan du ens sätter dig på en vattenskoter är det viktigt att du får en ordentlig utbildning. Du får nämligen inte framföra din vattenskoter utan ett förarbevis för vattenskoter.

Genom att gå en vattenskoter utbildning får du lära dig grunderna i hur man hanterar en vattenskoter. Samt vad du ska göra i händelse av en nödsituation. När du väl har fått ditt förarbevis för vattenskoter, kan du tryggt hyra eller låna en vattenskoter med erforderlig kunskap.

Bär alltid flytväst på din vattenskoter

Det här borde vara en självklarhet, men bär alltid en flytväst när du använder en vattenskoter. Alla ombord på din vattenskoter måste bära flytväst hela tiden. Välj en flytväst som sitter bra och som inte hindrar dig från att röra dig när du kör.

Framför aldrig en vattenskoter onykter

Precis som med alla andra fordon är det aldrig säkert att dricka och köra en vattenskoter. Alkohol försämrar ditt och andras omdöme och reaktionstid. Därför ska ingen som framför ett fordon eller passagerare vara i onyktert skick.

Känn till väderförhållandena innan du ger dig ut med din vattenskoter

Innan du ger dig ut på vattnet bör du kontrollera väderförhållandena och vara medveten om eventuella faror. Om det enligt prognosen kommer att blåsa starka vindar eller vågor är det bäst att hålla sig i land.

Höga vågor kan göra det svårt att kontrollera din vattenskoter, och starka vindar kan få dig att hamna utanför kursen, båda dessa faktorer kan leda till olyckor. Om stormar är i prognosen är det bäst att vänta tills de passerar innan du ger dig ut på vattnet.

Var uppmärksam på andra båtägare

När du kör en vattenskoter ska du alltid vara uppmärksam på andra båtägare runt omkring dig, inklusive simmare som kan befinna sig i din väg. Vattenskotrar kan köra i väldigt höga hastigheter. Det finns hastighetsbegränsningar även på vattnet som ska respekteras.

Det är även viktigt att du ger dig själv gott om tid att sakta ner, eller stanna om det finns ett behov. När du passerar andra båtar eller simmare ska du göra det långsamt och försiktigt. Detta för att du inte ska överraska dem med att skapa vågor som kan få mindre fartyg att kantra. Men även för att simmare inte ska tappa kontrollen.

Det är oftast bäst att stanna din vattenskoter helt, invänta ögonkontakt och klartecken, med andra båtförare, simmare och badande människor. Det är även viktigt att du visar hänsyn till både miljö och djuren som vistas i vattnet.

Med det nya vattenskoterreglerna så är det bra att känna till att du inte heller får framföra din vattenskoter i vissa badvikar och naturreservat. Det kan även finnas speciella regler för hur du får framföra ditt fordon i fåglarnas häckningsperiod.

Med rätt vattenskoterutbildning lär du dig allt du behöver för ett förarbevis för vattenskoter

Genom att följa dessa enkla tips kan du se till att du får en rolig och säker upplevelse nästa gång du tar ut din vattenskoter på en tur. Kom ihåg att gå en vattenskoter utbildning innan du använder någon typ av vattenskoter eller jetski.

Bär alltid flytväst, kör aldrig om du druckit alkohol. Känn alltid till väderförhållandena och kolla alltid väderleksrapporten, innan du ger dig ut på vattnet. Du bör även vara uppmärksam på andra båtförare, vattenskoterförare och människorna runt omkring dig.