Ridstövlar är ett viktigt tillbehör för varje ryttare. De skyddar våra fötter, ger oss stabilitet och hjälper oss att sitta säkert i sadeln. Men inte alla ridstövlar är skapade lika. Det finns olika material, modeller och passformer att välja mellan. I den här artikeln går vi in på allt du behöver veta om ridstövlar.

Typ av ridstövlar

Det finns två typer av ridstövlar, dressyrstövlar och fälttävlansstövlar. Dressyrstövlar går högre upp på benet och börjar precis under knäet. De har ingen extern snörning och har en slät framdel. Fälttävlansstövlar är något kortare och har en extern snörning. De har också en slät framdel men har lämpliga sporrar som möjliggör korrekt användning av sporrar.

Material

Ridstövlar är gjorda av läder eller gummi. Läderstövlar är troligen de vanligaste ridstövlarna. De är mjuka och bekväma, men kräver mycket underhåll. Gummi ridstövlar är något billigare och lättare att rengöra. De är också perfekta för regniga eller leriga dagar.

Passform

När du köper ridstövlar är det viktigt att få rätt passform. Dina ridstövlar ska vara bekväma men inte för lösa. De bör passa dig stadigt runt foten och ska inte glida heller upp eller ner. Om du är osäker på vilken storlek du behöver, är det en bra idé att gå in till en specialbutik eller kontakta en expert för att hjälpa dig.

Ridstövlar är en viktig utrustning för alla ryttare och det är viktigt att välja rätt typ, material och passform. Genom att också ta hand om dina ridstövlar korrekt kommer du att njuta av dem i många år framöver. Min rekommendation är att besöka en specialbutik såsom Sebos eller att ta professionella råd för att hitta rätt ridstövel till dig.