När Oktoberfest närmar sig tar vi en närmare titt på de traditionella kläder och dekorationer som brukar pryda firandet. Från lederhosen och dirndls till girlander och kringlor – dessa festliga föremål är oumbärliga för en riktig Oktoberfest. Fortsätt läsa för att lära dig mer om historien och innebörden bakom några av dessa ikoniska Oktoberfestkläder!

Lederhosen

Lederhosen, som bokstavligen betyder ”läderbyxor” på tyska, är en traditionell typ av bayersk klädsel som vanligtvis bärs av män vid speciella tillfällen. Dessa läderbyxor åtföljs ofta av en matchande jacka eller skjorta med hängslen (hängslen). Lederhosen var tidigare praktiska plagg som bars av arbetarklassen i Alperna, men de har sedan dess blivit mer av ett modeplagg som förknippas med den bayerska kulturen.

Dirndls

Dirndl är en traditionell klänning som bärs av kvinnor i Bayern och andra delar av Tyskland och Österrike. En typisk dirndl består av blus, livstycke, kjol och förkläde. Stilen på klänningen varierar beroende på i vilken region den bärs. Dirndls som bärs i Bayern är vanligtvis prydda med starka färger och mönster, medan de som bärs i andra delar av Tyskland tenderar att vara mer dämpade i färg. Det sätt på vilket dirndlförklädet är knutet kan också indikera kvinnans civilstånd: En kvinna som knyter sitt förkläde framtill anses vara gift, medan en kvinna som knyter det baktill anses vara singel.

Girlander

Girlander (eller ”Girlanden” på tyska) är dekorativa strängar av grönt eller papper som ofta används för att dekorera offentliga utrymmen under festivaler eller helgdagar. Under Oktoberfest är det vanligt att man ser girlander som är vävda av tallkvistar och dekorerade med röda rosor hänga från lyktstolpar och takfötter i München.

Kringlor

Pretzels (eller ”brezn” på bayersk dialekt) är mjuka, fluffiga bröd som har sitt ursprung i Tyskland för flera hundra år sedan. De tillverkas av mjöl, vatten, jäst och salt, och deras karakteristiska form uppnås genom att degen knyts till en kringelform innan den gräddas. Krasslor äts traditionellt under fastan som ett sätt att använda överblivet mjöl och bakresurser, men nuförtiden äts de året runt som ett populärt mellanmål. På Oktoberfest serveras kringlor ofta tillsammans med öl som en del av en rejäl måltid.

Slutsats

Är du redo för Oktoberfest? Se då till att du har alla traditionella kläder och dekorationer du behöver för att göra din fest komplett! Du hittar allt inom maskeradkläderFestbutikken.se. Från lederhosen och dirndls till girlander och kringlor – dessa festliga föremål hjälper dig att komma in i oktoberfestandan. Prost!