Du funderar alltså på att ta itu med installationen av nya fönster och dörrar i ditt hemförbättringsprojekt i år. Det är ju jättebra! Installation kan vara ett roligt och utmanande sätt att spara pengar på ditt projekt. Men innan du börjar är det viktigt att väga för- och nackdelar med att göra det själv. Nedan har vi beskrivit några saker att tänka på innan du fattar ditt slutgiltiga beslut.

Fördelar med att installera fönster och dörrar själv

Det finns klara fördelar med installation när du gör det själv. Den mest uppenbara är kostnadsbesparingar. Om du har en stram budget kan du genom att montera fönster och dörrar själv frigöra lite extra pengar som du kan lägga på andra aspekter av ditt projekt

En annan fördel är den tillfredsställelse som följer med ett väl utfört arbete. Det finns inget bättre än att luta sig tillbaka och beundra ditt hantverk – särskilt när det är något så synligt som nya fönster och dörrar.

Slutligen innebär det faktum att du gör det själv att du kan välja exakt de produkter du vill ha utan att behöva kompromissa med kvalitet eller stil. När du anlitar en professionell kan de använda material av lägre kvalitet för att hålla sig inom din budget eller så har de kanske inte samma utbud av produktalternativ som du. När du däremot gör det själv kan du vara säker på att du får exakt vad du vill ha.

Nackdelarna med att installera fönster och dörrar själv

Naturligtvis finns det också vissa nackdelar med att installera fönster och dörrar själv. Den största är tiden – det kan ta betydligt längre tid att slutföra installationen när du gör det själv i stället för att anlita en fackman. Detta gäller särskilt om du aldrig har installerat fönster eller dörrar tidigare

En annan potentiell nackdel är kvaliteten. Om du inte är en erfaren hantverkare är det möjligt att din färdiga produkt inte håller samma standard som den som utförs av en professionell entreprenör som AF Fönster & Dörrar. Detta kan i slutändan kosta dig mer i det långa loppet om du måste göra om arbetet eller om dina fönster eller dörrar inte fungerar så bra som de borde och behöver repareras längre fram

Säkerheten är en annan aspekt – att arbeta med elverktyg och klättra på stegar kan vara farligt om du inte vet vad du gör. Skador som uppkommer under installationen kan leda till att ditt projekt försenas ytterligare och kan till och med kräva professionell medicinsk hjälp, vilket skulle innebära ytterligare kostnader för din projektbudget.

Som med alla hemförbättringsprojekt finns det för- och nackdelar med att installera fönster och göra dörrbyte själv. Om du väger dessa för- och nackdelar noggrant kan du avgöra om DIY-installation är rätt för just ditt projekt. Och om du bestämmer dig för att gå vidare med gör-det-själv-installationen, se till att du vidtar alla nödvändiga säkerhetsåtgärder!