Podcasting har blivit en än mer populär form av underhållning de senaste åren och en av anledningarna till det är för att det är relativt enkelt att starta en podd. Men vad behöver du egentligen för att starta en podd och hur fungerar en poddstudio? Det är precis vad vi kommer att titta på idag.

Poddstudio finns i Göteborg och över hela landet och består av flera komponenter. En mikrofon, en mixer, en dator, programvaran för att spela in och redigera ljud, hörlurar och i vissa fall någon form av akustisk lösning för att optimera ljudinspelningen.

Mikrofonen är det viktigaste verktyget för att spela in bra ljud. Vi rekommenderar att man använder en dynamisk mikrofon som är designad för röster. En populär mikrofon för podcasting är Shure SM7B, men det finns också andra alternativ som Rode PodMic och Electro-Voice RE20.

Mixer är den enhet som du använder för att styra ljudvolymen från varje mikrofon och justera ljudnivåerna. En mixer är en mycket viktig komponent eftersom den ger dig möjlighet att mixa rätt mängd ljud från varje mikrofon. Detta hjälper dig också att justera ljudet som helhet så att det låter jämnt och professionellt.

För att spela in och redigera ljud behöver du en dator och programvara. Programvaran som används för inspelning heter oftast ett digitalt ljud arbetsstation, eller DAW. Adobe Audition är ett exempel på en DAW. Andra vanliga alternativ inkluderar Hindenburg Journalist, Reaper och Garageband.

Hörlurar är också en viktig del av studioutrustningen, eftersom de gör att du kan höra exakt vad som spelas in. Hörlurarna hjälper till att isolera ljudet som spelas in i mikrofonerna och skapar en tydlig ljudsignal som sedan kan mixas och redigeras i programvaran.

Akustiska lösningar för att optimera ljudinspelningen är något som många poddstudior behöver använda. Detta är särskilt viktigt om din studio inte är ljudisolerad. Ett enkelt sätt att förbättra ljudkvaliteten är att använda ljudabsorberande material runt om i studion. Exempel på ljudabsorberande material inkluderar akustiska skumpaneler och diffusorer.

En poddstudio kan verka som en komplex miljö till en början, men med rätt utrustning och programvara behöver det inte vara alltför svårt att skapa professonellt ljud. Att hitta en bra mikrofon, mixer, DAW och en bekväm uppsättning hörlurar är nyckeln till en bra ljudupplevelse som kommer att göra dina lyssnare nöjda. Tänk också på att investera i ljudabsorberande material för att optimera ljudkvaliteten. Nu när du vet hur en poddstudio fungerar kanske du är sugen på att hitta en? Då finns World Trade Center Göteborg till din hjälp!