En skaljacka är ett oumbärligt plagg för alla som älskar att vara utomhus, oavsett om det är för vandring, klättring, skidåkning eller bara en promenad i skogen. Men vad är egentligen en skaljacka och vad skiljer den från andra jackor?

En skaljacka är en jacka som främst är utformad för att skydda dig från vind och regn. Den är tillverkad av ett tunt, men slitstarkt material som andas, vilket innebär att den släpper ut fukt och värme från kroppen samtidigt som den håller ute vind och vatten. 

Det finns olika typer av skaljackor, beroende på hur de är konstruerade och vilket material de är tillverkade av. De vanligaste materialen är Gore-Tex, eVent och H2No, som alla är väldigt tåliga och vattentäta. En skaljacka är vanligtvis försedd med dragkedjor under armarna som du kan öppna för att släppa ut överskottsvärme. De har också vanligtvis justerbara huvar och krager, samt flera fickor för att du ska kunna förvara viktiga saker som mobiltelefon och karta på ett säkert och torrt sätt.

En viktig faktor att tänka på när du väljer en skaljacka är dess passform. Det är viktigt att jackan passar bra, men samtidigt ger tillräckligt med rörelsefrihet för att du ska kunna röra dig fritt. En för stor jacka kan göra att du känner dig klumpig och otymplig, medan en för liten jacka kan begränsa din rörelse och göra att du blir kall.

Så nästa gång du ska ut på en vandring eller en skidtur, se till att du har en bra skaljacka med dig. Det kan göra hela skillnaden när det kommer till din komfort och säkerhet utomhus.