Det som man nästan alltid förknippar en präst med är en Röcklin eller en ämbetsdräkt. Oftast är detta för att det är situationerna som man möter en präst i sitt yrke. På söndagsmässor eller i andra situationer, konfirmander möter man istället präster och diakoner i sina vanliga yrkeskläder som prästskjortor och diakonskjortor eller klänningar när det utbildar.

Det mer högtidliga kläderna vill man gärna ska vara tidlösa som en Röcklin, prästtunika eller ämbetsdräkt och prästkaftaner. Till det mer vardagliga så kommer det vara prästskjortor och diakonskjortor som står för det mer regelbundna förbrukningsvarorna. Ska du arbeta långa dagar och många pass så är det bra att det finns möjlighet att måttanpassa eller skräddarsy dina plagg så det sitter bra och ser snygga ut i alla situationer som du som präst eller diakon befinner dig i under en arbetsdag.

Sköna prästkläder som du kan använda regelbundet med bibehållen kvalitét

När det gäller att välja den bästa klädseln för ditt yrke finns det några viktiga faktorer som du måste ta hänsyn till och det som du bör titta på först är materialet i tyget om du väljer en prästskjorta, diakonskjorta, diakonkjol och ämbetsrock. Att välja material som både är hållbara och måttanpassade är väldigt viktigt om kläderna ska användas i kombination med exempelvis en ämbetsrock.

Då är det bra att välja material som du trivs i och som du kan reglera temperaturen rätt med. Därför är det bra att det finns olika typer av plagg som du kan bära utanpå dina yrkeskläder som du kan anpassa till just den socken som du verkar i.

På nätet finns det exempelvis clergycollection.se som specialiserat sig på detta för att skapa yrkeskläder som känns mer tidsenliga och moderna, framförallt i klädserien clergy collection som har allt för ändamålet. Skulle du vilja uppdatera kyrkans textilier så samarbetar de även med Slabbinck som skapar altardukar, körkåpor, altarfronter, bårtäcken och flertalet andra produkter.