Att byta tak kan vara mycket dyrt och resultatet kommer att bli långvarigt. Det är också en investering som kan ses och kännas. Så tänk på det först. Det ger dig fördelar. Här är några tips som hjälper dig att få ett tak du är riktigt nöjd med:

Byt ut taket i tid

Det gamla korrugerade taket är inte allvarligt skadat och behöver inte bytas ut. Kanske bara lite mer underhåll. Men innan det gamla taket börjar läcka behöver du ett nytt tak. Om du går två gånger om året vet du när taket verkligen behöver bytas ut. Takläggare i Stockholm berättar oftast om vid takbyten att man bestämmer sig för att byta tak när det är nästintill är för sent.

Ekonomisk tillsyn

Att byta tak är dyrt. Om en takentreprenör gör jobbet kommer det att kosta minst 100 000 kronor och mer. Om jobbet inte är noggrant planerat kan kostnaderna lätt gå förlorade. Upprätta en budget, anpassa dina planer noggrant och avgör om du behöver ett lån för att hantera din ekonomi.

Att välja rätt taktyp

Det vanligaste alternativet är att välja den taktyp som redan finns på taket. I vissa fall kan detta variera, men i detta fall är det viktigt att taket är lämpligt för denna typ av beklädnad. Till exempel kan tung vikt orsaka problem.

Andra tak anpassar sig bra till olika sluttningar. Om lutningen är låg fungerar taktyper som wellpapp, plåt och betongbältros beroende på takets form och form. Fundera också på om det är värt att installera en solpanel i taket.

Noggrant urval av takmaterial

När du väl har bestämt vilken typ av tak det är är det viktigt att hitta rätt produkt. Olika typer av bältros och takläggning kan göra stor skillnad inte bara i pris utan även i kvalitet. Observera också att ytbehandlingen och lyster på själva takmaterialet spelar en viktig roll för utseendet på det slutliga resultatet.

Gör det själv eller välj en entreprenör?

Det är mycket bekvämt eftersom du kan installera ditt eget tak. Men för att arbeta säkert är det viktigt att förbereda två och installera en säkerhetsanordning. Det tar också tid, så det är viktigt att ta semester i det här fallet.

Den mest osäkra personen borde och bör välja en takläggare för sitt jobb, som exempelvis Takspecialisterna. Arbete kan dras av med ROT, men observera att det finns en gräns för det belopp som kan dras av varje år med ROT. Gränsen är ett avdrag på 50 000 SEK (30% av arbetskostnaden), men det beror också på inkomstskatten du betalar.