Med enkla medel kan du ersätta laserskärningen med vattenskärning. Detta kan vara praktiskt om du vill utföra abrasiv vattenskärning. Vattenstråleskärning kräver i regel inte lika mycket brotschning och gradning.

Det är därför ett bra sätt föra att ersätta laserskärning vid produktion som vid av olika former av mikroskärning (microcut) samt finskärning (finecut).Vid produktion av microcut och finecut kan vattenskärning effektivt ersätta laserskärning.

Effektiv kantpressning kortar tillverkningsledet

Minska stegen i tillverkningsledet med en effektiv kantpressning av dina microcut och finecut produkter

Med rätt leverantör kan du också utföra allt från kantpressning till fasning och brotschning. Abrasiv vattenskärning är ett bra alternativ till laserskärning.

Minska behovet av gradning och brotschning av detaljer

Detta kan många gånger minska kraven på efterbehandling markant. Däremot kan du ändå många gånger vara förtjänt av kantpressning av dina bearbetade detaljer.

Det kan vara bra att utföra din kantpressning hos den leverantör som utför din vattenstråleskärning. På så sätt kan du spara mycket tid i tillverkningsledet.

Fördelarna med vattenstråleskärning vid tillverkning

Vattenstråleskärning är en process som använder en högtrycksström av vatten för att skära genom material. Vattnet pressas med mycket hög hastighet genom en liten öppning i ett munstycke. Vattenstrålen kan skära genom en mängd olika material, bland annat metall, sten, glas och plast.

Oförstörande bearbetning kräver inte lika mycket efterbehandling

En fördel med vattenstråleskärning jämfört med laserskärning är att det inte finns någon värmepåverkad zon (HAZ). Detta innebär att materialet runt snittet inte skadas av den värme som genereras under skärningsprocessen.

Vattenstråleskärning är också mycket renare än laserskärning eftersom materialet inte bränns eller smälter.

Dessutom kan vattenstråleskärning användas på en mängd olika material som är svåra att skära med laser, t.ex. aluminium, mässing och koppar.

Vattenstråleskärning kan också skära tjockare material än laser (upp till 12 tum). Eftersom det inte finns någon värme inblandad i processen kan känsliga material även skäras utan att skadas.

Laserskärning kan i många fall ersättas med vattenstråleskärning

Skärning med abrasiv vattenstråle (AWJ) är en typ av vattenskärning som använder slippartiklar i vattenströmmen för att skära hårdare material.

Slippartiklarna är vanligtvis tillverkade av granat eller andra hårda mineraler. AWJ-system är dyrare än rena vattenstrålar, men de kan skära i praktiskt taget alla material.

Vattenstråleskärning erbjuder många fördelar jämfört med traditionella laserskärningssystem eller andra skärmetoder av material. Om du letar efter ett alternativ till laserskärning då kan abrasiv vattenstråleskärning många gånger vara rätt lösning för dig.