Skimming blir allt enklare och trådlös skimming är den allra enklaste formen. Allt som bedragaren behöver är en trådlös kortläsare eller en mobiltelefonapp för att stjäla dina kortuppgifter. En trådlös kortläsare är helt laglig och enkel att få tag på. Din mobiltelefon kan även ha stöd för att kunna läsa trådlösa kort och då är allt du behöver en mobilapp du enkelt hittar på Google Play Store eller App Store. Det är alltså väldigt enkelt för tjuvarna att få tag på utrustningen de behöver. 

Hur går en trådlös skimming till?

Med hjälp av den trådlösa kortläsaren eller mobiltelefonen behöver du bara hålla din mobil mot någons kläder där kortet troligtvis ligger. Kortets uppgifter läses snabbt av och sparas. Via trådlös skimming kommer förövarna åt kortnumret, namn och utgångsdatum, vilket ofta räcker för att lägga en beställning på internet. CVV-koden på baksidan av kortet kommer däremot inte förövaren åt, men det gör inget då många webbshoppar inte kräver denna kod vid betalning.

Vad ska jag göra för att skydda mig mot trådlös skimming?

En enkel lösning för att skydda sig mot trådlös skimming är att skaffa SkimSafe-kortet. SkimSafe-kortet skyddar dig genom att skicka ut störningar när någon försöker skimma dig. Genom att skaffa SkimSafe-kortet slipper du skaffa en metallplånbok för att känna dig säker. SkimSafe-kortet hittar du hos de auktoriserade återförsäljarna Clas Ohlson, Media Markt eller på https://skimsafe.se.