Det kan dock vara svårt att bestämma sig för vilken peppar man ska använda. Från vitpeppar till grönpeppar till svartpeppar, varje typ har sin egen unika smakprofil som kan förstärka eller till och med förändra hela rätten. Låt oss ta en titt på hur dessa typer av peppar skiljer sig från varandra och hur de bäst kan användas i din matlagning. 

Vitpeppar och svartpeppar kommer från samma växt, en växt som heter Piper Nigrum. Skillnaden ligger i hur de bearbetas. Vitpeppar framställs genom att man tar bort det mörka yttre skiktet på pepparkorn innan det mals till pulver, medan svartpeppar framställs genom att man helt enkelt maler upp hela pepparkorn. Som ett resultat av detta har vitpeppar mindre arom och smak än svartpeppar, vilket gör den mer lämplig för ljusa såser eller soppor där du inte vill ha mörka fläckar av svartpeppar i maten. Svartpeppar har ett skarpt bett och en kryddig smak som gör den idealisk för att ge en kick till tyngre rätter som curry eller grytor. 

När det gäller att välja rätt typ av peppar för dina matlagningsbehov finns det ingen universallösning – det beror verkligen på vilken typ av smakprofil du letar efter! Vitpeppar har en mildare smak än svartpeppar, så den passar bra i lättare såser utan att överrösta dem, medan svartpeppar har en stark kryddig smak som passar bra till mer rejäla rätter som grytor och curryrätter. Grönpeppar har en jordnära sötma som passar utmärkt i sallader eller sauterade grönsaksrätter. Oavsett vilken typ du väljer så kommer du alltid att få mer smak i dina måltider genom att lägga till lite nymalda kryddor!