Det finns i huvudsak två tillfällen du kan begära tjänstledighet från din tjänst, förutsatt att du har varit anställd i över 6 månader. Den ena är vid utbildning och den andra är vid uppstart av eget företag. I den här artikel kommer vi gå in djupare på vad exakt som gäller för dem två olika och vad man bör tänka på.
Tjänstledighet vid utbildning
I Sverige har du rätt till tjänstledighet om du vill börja studera. Även om du inte vill förlora ett jobb och vill börja lära dig, oroa dig inte. Oavsett vad ditt yrke är har du rätt att be om tjänstledighet när du vill studera. Det spelar heller ingen roll vad du studerar utan du kan gå vilken utbildning du vill och det behöver inte finnas någon koppling till ditt nuvarande yrke.
När du har avslutat dina studier har du rätt att återvända till ditt jobb och få samma eller motsvarande arbetsuppgifter. Du blir alltså inte av med din tjänst även fast du har studerat i 3 år.
Tjänstledighet vid uppstart av eget företag
Om du har en idé som du vill förverkliga men du har en fast anställning som du inte vill äventyra så kan du be om tjänstledighet för att starta upp ett eget företag. Som högst kan du bli beviljad 6 månader tjänstledighet och denna ansökan kan endast göra en gång.
Du får inte starta upp vilket företag som helst, det får t.ex. inte konkurrera din arbetsgivares företag. Om du följer dessa regler har din arbetsgivare ingen rätt att klaga på ditt företag, men om du bryter mot dessa regler kan du få konsekvenser.
Vid eventuella tvister där arbetsgivaren inte ger tjänstledighet
Om din arbetsgivare inte ger dig tjänstledighet som du har rätt till kan du kontakta RiVe. Läs mer om vilka RiVe Juridiska Byrå är och vad exakt dem kan hjälpa dig med: https://www.allabolag.se/5568928369/rive-juridiska-byra-ab
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.