Identitetsstöld innebär att någon annan köper varor eller tar krediter ditt namn. Det gäller att ha koll på sina identitetshandlingar och att vara försiktig med dina personuppgifter. Det kan gå väldigt illa om dina kortuppgifter eller personuppgifter kommer i fel händer. En bedragare beställer varor i ditt namn och tar sig sedan till ett utlämningsställe i närheten av ditt hem och hämtar ut varan.

En ID-kapning kan också innebära att någon tar dina personuppgifter i syfte för att ta lån, nätcasino eller köpa varor på kredit i butiker.

Kan jag skydda mig mot detta?

Ja, det finns några olika sätt att skydda sig mot ID-kapning. Här nedan postar jag en lista som gör det mycket svårare för bedragarna.

  • Se till att ingen kommer åt din post. Ett lås på brevlådan gör det svårt att ta din post som kan innehålla personuppgifter. Personligen tycker jag att det borde vara ett krav med lås på brevlådan!
  • Lämna inte ut dina personuppgifter i onödan. Dina personuppgifter är värdehandlingar som du bör hålla hårt om.
  • Tappade identitetshandlingar bör anmälas till polisen så fort som möjligt. Ju snabbare desto bättre.
  • Öppna inte e-post och klicka inte på länkar som är okända för dig. Detta kan ta dig till bedragarens webbsida där det kan finnas virus och annat som kan ta dina personuppgifter.
  • Se till att ha ett uppdaterat virusskydd på din dator. Ifall du råkar klicka på en okänd länk, kan det vara bra att ha ett virusskydd som kan blockera attacken mot din dator.
  • Skicka inte dina personuppgifter via e-post. Kontrollera först företaget, myndigheten eller organisationen som begärt dina uppgifter.
  • Använd Key Code Securitys tjänster för att skydda dig.

Key Code Security skyddar dig

Key Code Security AB skyddar dig mot id-kapningar genom bevakningstjänster för dina personuppgifter, samt olika spärrtjänster.